Kváskový chléb pšenično-žítný

Suroviny:
200 g kvásku (recept níže)
230 g mouky žitné chlebové
280 g mouky pšeničné hladké
50g ovesné vločky
300 ml vody
7 g soli
12 g drceného kmínu

Všechny suroviny dáme do pečící nádoby, nádobu vložíme do pekárny a zapneme na program "celozrnný chléb" (ten náš trvá 3:40 hod.). Když peče Zbyněk, zamíchá trochu těsto otáčením hnětacích háků ze spodu nádoby a přidá čas na 4:00 hod.

Recept na KVÁSEK

První připrava kvásku trvá 4 dny. Až máme kvásek hotový, vždy si část necháme na příště. Pak stačí kvásek "nakrmit" a po 4-8 hodinách máme zase dost kvásku na přípravu chleba, opět si část kvásku schováme na příště. Kvásek skladujeme ve sklenici zakryté plátýnkem s gumičkou v chladničce. Kvásek množíme při pokojové teplotě, můžeme pomoct lázní vody do 35 °C.

Připravíme si:

  • Žitnou celozrnnou mouku (nejlépe jemně mletou)
  • sklenici se širokým hrdlem (ideální 1l nebo o něco větší)
  • plátýnko a gumičku

Při pokojové teplotě, v asi 1l skleněné nádobě smíchváme:  

  1. den: 100g mouky, 125 ml vlažné vody

  2. den: přidat 50g mouky, 125 ml vlažné vody

  3. den: přidat 50g mouky, 60 ml vlažné vody

  4. den: přidat 50g mouky, 60 ml vlažné vody
    >> čtvrtý den jakmile kvásek nakyne můžeme zadělat na chelba. Zbylý kvásek si schováme na příště.

Hotový kvásek skladujeme v chladničce. Když chceme péct chléb, vytáhneme kvásek a "nakrmíme". Přidáme 100 g mouky a cca 120 ml vody. Necháme kvásek kynout. Až je připraven, můžeme zadělat na chleba. Kynutí kvásku trvá 4-8 hodin, záleží na pokojové teplotě.