„Opravdová velikost spočívá v pokoře a jednoduchosti.“
Ammachi

Jednoduché vegetariánské recepty

Pórková polévka porkova-polevka-jpg.jpg

Suroviny:
1 pórek
2 mrkve
1/2 hrnku ovesných vloček
lžíce másla nebo ghee (přepuštěné máslo)
voda, sůl, muškátový oříšek

Postup:
Na rozpuštěném másle opražíme ovesné vločky. Až začnou vonět, přidáme vodu, sůl a na jemno nakrájený pórek a mrkev. Vaříme cca 15 minut. Po odstavení můžeme dochutit muškátovým oříškem, rozmixujeme a posypeme sezamovými semínky.

CELEROVÁ POLÉVKA

Suroviny:celerova-polevka-jpg.jpg
1 střední bulva celeru
1 větší brambor
1 malá cibule
1 polévková lžíce sušeného tymiánu
máslo nebo ghee (přepuštěné máslo)
sůl
voda

Postup:
Na másle nebo ghee orestujeme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme tymián a ještě chvíli restujeme. Přidáme nakrájený celer a brambor. Restujeme asi 5 minut. Zalejeme asi 2l vody. Osolíme a vaříme asi 15 – 20 minut. Pak rozmixujeme do hladka.

Restovaná / nerestovaná zelenina (stir-fry)

stir-fry-jpg.jpgJednoduchý recept na přípravu výborné zeleniny. Můžete použít jako hlavní jídlo například s rýží nebo i jako teplý salát.

Suroviny:
hlávka kapusty nebo čínského zelí
1-2 mrkve
1 bulva celeru
0,5 dcl oleje
0,2 l zeleninového vývaru nebo vody

Postup:
Zeleninu nakrájíme na nudličky. Na pánvi (nejleší je wok nebo hlubší kastrol) přivedeme k varu zeleninový vývar do kterého jsme přidali olej, vložíme zeleninu a restujeme (nebo spíš dusíme), mícháme. Můžete přidat sojovou omáčku nebo sůl (záleží na tom, jestli je vývar slaný). Zeleninové kombinace jsou neomezené. Lze přidat tofu, klíčky... Servírujte třeba s dobrou rýži.

KVÁSKOVÝ CHLÉB - pšenično-žitný (v pekárně) 

200 g kvásku (recept níže)
250 g mouky žitné chlebové
250 g mouky pšeničné hladké
50g ovesné vločky
300 ml vody
sůl, kmín, semínka
sůl – 1 čajová lžička. Asi 7g  

Program celozrnný (ten můj trvá asi 3,5 hodiny)

Recept na KVÁSEK (při pokojové teplotě, v asi 1l skleněné nádobě smíchváme):  

  1. den: 100g mouky, 125 ml vlažné vody

  2. den: přidat 50g mouky, 125 ml vlažné vody

  3. den: přidat 50g mouky, 60 ml vlažné vody

  4. den: přidat 50g mouky, 60 ml vlažné vody

    (mouka žitná celozrnná, nejlépe jemně mletá, nádobu vždy přikrýt plátýnkem a přetahnout gumičkou)