Jednoduché vegetariánské recepty
Pórková polévka
Suroviny:
1 pórek
2 mrkve
1/2 hrnku ovesných vloček
lžíce másla nebo ghee (přepuštěné máslo)
voda, sůl, muškátový oříšek
Postup:
Na rozpuštěném másle opražíme ovesné vločky. Až začnou vonět, přidáme vodu, sůl a na jemno nakrájený pórek a mrkev. Vaříme cca 15 minut. Po odstavení můžeme dochutit muškátovým oříškem, rozmixujeme a posypeme sezamovými semínky.
CELEROVÁ POLÉVKA
Suroviny:
1 střední bulva celeru
1 větší brambor
1 malá cibule
1 polévková lžíce sušeného tymiánu
máslo nebo ghee (přepuštěné máslo)
sůl
voda
Postup:
Na másle nebo ghee orestujeme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme tymián a ještě chvíli restujeme. Přidáme nakrájený celer a brambor. Restujeme asi 5 minut. Zalejeme asi 2l vody. Osolíme a vaříme asi 15 – 20 minut. Pak rozmixujeme do hladka.
Restovaná / nerestovaná zelenina (stir-fry)
Jednoduchý recept na přípravu výborné zeleniny. Můžete použít jako hlavní jídlo například s rýží nebo i jako teplý salát.
Suroviny:
hlávka kapusty nebo čínského zelí
1-2 mrkve
1 bulva celeru
0,5 dcl oleje
0,2 l zeleninového vývaru nebo vody
Postup:
Zeleninu nakrájíme na nudličky. Na pánvi (nejleší je wok nebo hlubší kastrol) přivedeme k varu zeleninový vývar do kterého jsme přidali olej, vložíme zeleninu a restujeme (nebo spíš dusíme), mícháme. Můžete přidat sojovou omáčku nebo sůl (záleží na tom, jestli je vývar slaný). Zeleninové kombinace jsou neomezené. Lze přidat tofu, klíčky... Servírujte třeba s dobrou rýži.
Ghí - přepuštěné máslo
Jednoduchý postup na přípravu vlastního ghíčka. Celý proces zabere necelé 2 hodiny.
číst dálKváskový chléb pšenično-žítný
Domácí pšenično-žítný kváskový chléb. Jednoduchá připrava, vlastní kvásek, pečeme v domácí pekárně. Dáme suroviny do pekárny, zspneme ji a za 4 hodiny máme výborný chleba.
číst dál