Ghí - přepuštěné máslo

Připravíme si:

  • 6 x 250g másla
  • hrnec o oběmu 4 - 5 litrů
  • 2 zavařovací sklenice a víčka

Máslo vybalíme a dáme do hrnce. Na 2/3 intenzity (plamene) přivedem k varu. Až vře stlumíme na 1/3 intenzity (plamene). Asi po 15 minutách se začne zvedat pěna, mícháme kovovou lžící asi 10 minut než pěna spadne. Pokračujeme ve vaření asi dalších 45 minut, máslo lehce vře. Postupně se mění barva, časem se ghí stane téměř čiré a vidíme dno. To je moment kdy vypneme sporák, dáme na hrnec pokličku a necháme stát na vypnutém sporáku 1-2 hodiny. Hotové ghí scedíme přes jemné sítko nebo jedno hrubší a jedno jemnější do dvou čistých zavařovacích sklenic @ 750 ml. Zatáhneme víčko, dáme ven necháme vychladnout. Ghí se ve sklenicích samo zavaří podobně jako džem. Hotové ghí můžeme skladovat v chcladničce nebo při pokojové teplotě.

Ghi 1 - pěna
Ghí 2 - mícháme
Ghí 3 - pěna sedla
Ghí 4 - pokračujeme
Ghí 5 - vidíme na dno
Ghí 6 - necháme dodělat
Ghí 7 - máme hotovo